על אודות

תוכנית הלימודים המתוקשבת "לחיות את ההיסטוריה - לקראת מדינה" פותחה ב-2001 כחלק מפעילות המכון למורשת בן-גוריון ובשיתוף עם עמותת סנונית לקידום החינוך המתוקשב. התכנית כוללת מקראה, פעילויות ומדריך למורה.

בהפקת התכנית השתתפו:

המכון למורשת בן-גוריון

  • פיתוח וכתיבה: דרורה איזיקיאל
  • עריכה וייעוץ דידאקטי: אביבה כהן
  • ייעוץ מדעי: גילי גופר
  • השתתפו בכתיבת השכתובים: גילי גופר, פולה קבלו, נתן ארידן

עמותת סנונית לקידום החינוך המתוקשב

  • יעוץ פדגוגי ועריכה: ירון זנבל
  • גרפיקה: דורית ניר
  • תכנות: מיכאל אורלוב, קארין רוזנפלד, ויאיר לפין

תודות

לארכיון הציוני בירושלים, לארכיון ההגנה בתל-אביב (נרי והחיילות), לארכיון ז'בוטינסקי (אמירה, שרית ואירה), למשפחת פילובסקי ומשפחת שלוש מרמת-גן, ולשאול שטטמפר מירושלים אשר סיפקו לנו את התמונות שמלוות את האתר.

כמו כן אנו מודים להוצאות הספרים והמול"ים של הספרים הבאים:

  • זוהרה לביטוב - חייה וכתביה, הוצאת המשפחה (1954)
  • אם המושבות - פתח-תקווה, ג.קרסל, הוצאת עיריית פתח-תקווה
  • פרשת חיי, יוסף אליהו שלוש, דפוס א.סטרויד
  • גבעת עדה סיפורה של מושבה, שמואל לירן, מועצה מקומית גבעת עדה (1979)
  • חדרה, עבר הדני, הוצאת מסדה חברת מייסדי חדרה, תשי"א

רציונל התוכנית

התוכנית 'לחיות את ההיסטוריה - לקראת מדינה' מציעה למשתתפים בה למידה מזווית חדשה על תקופת ההתהוות של מדינת ישראל.
התוכנית מזמנת ללומדים עיסוק חווייתי בהיסטוריה של הציונות, בתהליך חקר של דמויות. ההיכרויות האישיות הן עם דמויות מפתח שהנהיגו, איש לפי דרכו, את היישוב היהודי הקטן בארץ-ישראל ואת שארית הפליטה ששרדה אחרי שואת עם ישראל באירופה ,ופעלו ללא ליאות למען המטרה העליונה של תחיית העם היהודי בארץ-ישראל.
סיפורים קטנים על אנשים גדולים יקרבו את הלומדים אל מהלכים היסטוריים בתולדות העם היהודי וישתפו אותם, עד כמה שאפשר, בחוויותיהם האמיתיות.
במהלך התוכנית מתוודע כל משתתף אל אישיות בולטת מן העבר ופוסע איתה לאורך הדרך, עד אשר בסופה הוא לומד להכירה היכרות רבת פנים. המשתתף לומד ובוחן מקורות מידע היסטוריים - תעודות, מסמכים, יומנים ותמונות, ובאמצעות משחקי תפקידים מפעיל דמיון מבוקר, שבעזרתו הוא משלים את התמונה ההיסטורית.
התוכנית מסתיימת בסיור לימודי פעיל, שמסלולו נקבע על-פי האתרים שבהם פעלו האישים. במרוצת הסיור מעלים המשתתפים, על סמך הידע שצברו והתחושות שהפנימו, את סיפורי האנשים בסביבה שבה פעלו.
הקשר בין הווה ובין עבר, בין מציאות לבין דמיון, יתחזק על-ידי סיור ברחבי הארץ, כאשר כל משתתף רואה בעיני רוחו את ארץ-ישראל בראשית המאה, על רקע המציאות הישראלית כיום.
אנו מניחים כי לימוד היסטוריה בדרך זו יגביר את תחושת ההזדהות של המשתתפים עם האישים שאותם ייצגו ועם התקופה שבה פעלו. כך יגברו הסקרנות, העניין, וההנעה ללמידה.

המטרות המרכזיות

  1. הכרת ההיסטוריה של התנועה הציונית בארץ-ישראל והבנתה, דרך אירועים חשובים ובאמצעות אישים ש'עשו היסטוריה'.
  2. בחינת משמעויות היסטוריות של אירועים, בהקשר הרחב שלהן.
  3. בירור משמעויות היסטוריות של אירועים בהווה, נוכח אירועים בעבר הציוני, ופיתוח חשיבה ביקורתית, המכוונת לבדיקת השלכות אפשריות לעתיד, מעמדה של שייכות.
  4. הגברת הזיקה של המשתתפים לארץ-ישראל, למדינת ישראל ולעם ישראל
  5. עידוד המשתתפים לעשייה אישית רב-תחומית למען המדינה.

התוכנית מתאימה לתלמידים בכתות ה'-ו' ומשתלבת מתכני הלימוד של אשכול חברה.

המכון למורשת בן-גוריון

בשנת 1976 חוקקה הכנסת את חוק דוד בן-גוריון: "לזכרו ולפועלו של דוד בן-גוריון ולהנחלת מורשתו לדורות". מכוח חוק זה הוקם המכון למורשת בן-גוריון והוגדרו תפקידיו.
בשנת 1982 נחתמה אמנה בין המכון למורשת בן-גוריון לאוניברסיטת בן-גוריון והוקם המרכז למורשת בן-גוריון שהוגדר כיחידה אקדמית העוסקת בחקר בן-גוריון ותקומת ישראל מתוך ראייה רב תחומית ובין תחומית והשוואתית.
המכון פועל כמרכז אקדמי חינוכי המשלב פעילות אקדמית מחקרית עיונית עם פעילות חינוכית.
ביסוד תפיסתו של המכון עומדת ההנחה שחתירה להקניית 'מורשת בן-גוריון' אינה רק הנחלת ידע על בן-גוריון, הגותו ופועלו, אלא גם ובעיקר, הגדרת מהותה של המורשת וחתירה להפנמת מהות זו בקרב הקהלים המגוונים הנחשפים לפעילות המכון.
סוגיות כמו: הפסיפס החברתי-תרבותי המרכיב את החברה הישראלית, יחסי ישראל והתפוצות, עקרונות היסוד שעליהם קם צה"ל, מרכיביה הפרטיקולריים והאוניברסליים של הזהות היהודית והישראלית - נבחנות בתוכניות ופעולות המכון תוך קיום דיאלוג מתמיד בין עבר להווה.

מפת האתר

מקראה

מאורעות

סיפורן של דמויות בדרך למדינה

על האתר לחיות את ההיסטוריה

מדריך למורה

פעילויות

אחורה

כל הזכויות שמורות Ⓒ עמותת סנונית והמכון למורשת בן גוריון

לדף הראשי על אודות לחיות את ההיסטוריה - לקראת מדינה