חברי ועד אולימפיאדה 2024 בבי"ס זומר ר"ג הכינו "ספר הפעלה" לאולימפיאדה. הערכה מכילה תובנות ועצות להפקת פסטיבל אולימפיאדה מוצלח והיא מובאת פה לרווחת כולם.
מידע נוסף ומתעדכן המיועד לצוותי החינוך במאגר המשאבים למורי ולדורף
תפריט, מתכונים ותפעול המטבח
המזון חשוב ביותר!
הילדים מוציאים הרבה אנרגיה והם מאוד רעבים, כל הזמן. הכנה מוקדמת של התפריט, חישוב נכון של הכמויות והכנת התפריט מראש יקל מאוד את תפעול המטבח וימנע עוגמת נפש במהלך האולימפיאדה.
עבור תפעול המטבח, נדרש צוות של 3 מתנדבים מכל כיתה, שיעבדו במשך היום במטבח, יכינו אוכל, ישטפו כלים ויגישו את האוכל לילדים.
בהכנת התפריט והכמויות חשוב לקחת בחשבון את כלל המשתתפים - תלמידים, מורים, מדריכים והורים מתנדבים, ילדים עם רגישיות ואלרגיות.
במטבח עובדים שני "פסי עבודה". פס אחד לכלל הסועדים ופס שני לרגישיות. צריך לשמור את שני הפסים קרובים אך בהפרדה מוחלטת. הורה אחד אחראי לפס הרגישויות שזה כל תפקידו - לתכנן מתכונים, להכין ולהגיש (כמובן בעזרת צוות ההורים)
במאגר המשאבים למורי ולדורף אפשר למצוא קבצים מאולימפיאדות קודמות - עם כמויות, תפריט ומתכונים. הזמנת המזון נעשתה מראש מהסופר בבית שאן והועברה לסחנה בבוקר היום הראשון.
בצהריים ובערב הילדים אכלו במסגרת הכיתתית ולא בקבוצות. חלוקת המזון לילדים נעשתה על שולחנות שהונחו בצורת ח' בקדמת המטבח. הוכנה עמדת הגשה לכל כיתה, שהורי הכיתה איישו והגישו שם את המזון לילדים.
למדריכים ולמבוגרים מומלץ להכין עמדה נפרדת, עם שולחן ארוך וכיסאות, וכך הם יכולים לשבת ולאכול בנפרד מהילדים.
הערות תפריט, מתכונים ותפעול מטבח
- כדאי לחשוב על צ'ופרים לילדי כיתות י"א כגון פלאפל, פיצות או שקשוקה ולזכור שהם אוכלים ה מ ו ן.
- שווה לחשוב גם על המבוגרים ולהכין עמדת קפה עם נשנושים למשך כל שעות היום.
- חומר הגלם מגיע מהסופר בבית שאן צריך לדייק בחומרי הגלם וחשוב להקפיד את להזמיו את המוצרים שרוצים (כגון סוג האורז וסוג רסק העגבניות, אם לא מציינים מה רוצים בדיוק מקבלים את הזול ביותר וזה לא תמיד טוב)
- הלחם הרגיל הוא עם בלאי גבוה, לכן כדאי להזמין לחם קסטן שעמיד יותר.
- מאוד מועיל שמי שמרכז את עמדת הרגישויות הוה הורה לילד עם רגישות. זה הופך את הכל לפשוט.
- חשיבות לשתי מנות פחמימה שונות בארוחה כדי שיהיה גיוון. האתגר הגדול הוא הכמויות. ממליצים על בערך 125 גר פחמימה (אורז, פסטה וכולי) למשתתף.
- מומלץ לפתוח את הבוקר (לפני ארוחת בוקר) עם עמדת שתייה חמה ומשהו קל לילדים. אנחנו עשינו תה עם נענע ופתי בר עם שוקולד.
- מניסיון של שנים קודמות, לא כדאי להתעסק עם דייסות בבוקר
- ביצים קשות לא הלך חזק (שימוש של 30-50%). אנחנו עשינו מהפחת סלט ביצים שהיה מאוד מוצלח.
- ארוחות הצהריים מוגשות בחום היום, לרוב התיאבון נמוך, ומתבטא ברעב מוגבר בערב.
- צריך לחשוב על מדיניות לילדים/מדריכים/הורים שבאים לאכול לא בזמן הארוחות, מנהג נפוץ הוא שמדריכים הולכים לרחוץ בסחנה בזמן ארוחת הצהריים ומגיעים אחרי הקיפול רעבים ורוצים אוכל.
ציוד הקמת מטבח
- בלוני גז וכירות גז נמצאים במקום ואין צורך להביא. יש גם איסור לחיבור כירות גז ללא טכנאי שיאשר את החיבור
- יש להקפיד כל הכיתות מכל בתי הספר השותפים מביאים את ציוד המטבח עליו התחייבו.
- רוב ציוד ההקמה נמצא במכולת הציוד