ירקות ניצולי שואה

יונתן לוי

מול חברות הביו-טכנולוגיה המאיימות להשתלט על גידולי העולם, מול חקלאות שאינה מסוגלת לשרוד ללא כמויות אדירות של כימיקלים, מפתח חן עתיד מקיבוץ הרדוף זרעים של תקווה

אולי קראתם כבר על "מונסנטו", חברת הענק האמריקאית לזרעים, כימיקלים, קוטלי עשבים ומשמידי חרקים. מדעני מונסנטו הינדסו זרעים עם מנגנון השמדה עצמית, כלומר זרעים שמהם נובטים צמחים שלא מסוגלים להתרבות. התכנית הייתה לחלק לחקלאים את הזרעים בחינם, בתקווה שאחרי כמה שנים ייעלמו הזרעים הטבעיים שהותאמו למקום במשך אלפי שנות חקלאות, ובעולם יוותרו רק זרעי מונסנטו, אותם יאלצו החקלאים לקנות מדי שנה. מונסנטו ייצרה גם זרעים עמידים לחומרי הדברה קטלניים, אף הם תוצרת החברה, כך שהחקלאים יאלצו לרכוש ממנה גם את חומרי ההדברה. לחץ ציבורי גרם למונסנטו לדחות בינתיים את התכנית, או לנסות ולהגשימה בעקיפין.

 אבל גם ללא זרעי הרוע של מונסנטו גורמת החקלאות המודרנית לקטסטרופה אקולוגית. הדשן הכימי וחומרי ההדברה מזהמים את האדמה, את מי התהום ואתכם בעקביות. קק"ל, לדוגמה, מנקה שטחים באמצעות "אייג'נט אורנג'", הקוטל בו השתמשה ארה"ב במלחמת וויטנאם לשם חיסול יערות הגשם, והביאה סרטן להמונים. אתם צורכים כמויות עצומות של רעל.

החקלאות המודרנית תלויה לחלוטין בתעשיית הכימיקלים. האדמה נמצצה והושחתה כמעט עד תום: השכבה העליונה, שאמורה להיות רוויה ברקבובית אורגנית וחרקים, מתה. היום גדלים ירקותינו על שכבת כימיקלים שצריך לחדש כל הזמן. משחקי הכוח בין הכימיה לחרקים הביאו לייצורם של רעלים יותר ויותר מסוכנים. בינתיים החרקים, המתחשלים כתוצאה מחומרי ההדברה, אומרים את המלה האחרונה. ביסוס החקלאות על כימיקלים הביאה לכך שצמחים אינם מסוגלים לשרוד בכוחות עצמם. הם נרקומנים, במלוא מובן המילה.

חכמת ההד
אבל יש זרע של תקווה. חן עתיד, מקיבוץ הרדוף, הקים חוות מחקר ופיתוח שבוחנת דרכים להחיות את האדמה ולשקם צמחים. החווה, שהוקמה לפני שנתיים, מנסה להשיב למאות זנים את יכולותיהם הטבעיות, ולפתח צמחים שיצליחו לעמוד ללא סיוע כימי בפני פגעי המזיקים, תנאי מזג האויר ומצב אקולוגי מחורבן. החווה פועלת כעמותה ללא מטרות רווח. אחד העקרונות החשובים הוא שהצמחים לא רק יתפתחו יפה, אלא גם יצליחו להיות פוריים ולהשלים מחזור שלם מזרע עד זרע.

"התשובה הטובה ביותר על השאלה 'מה היית לוקח איתך לאי בודד?' היא שקית קטנה עם זרעים", אומר חן. זרעי ירקות בשביל הגוף, פרחים בשביל הנפש, תבלינים לטעם בחיים וצמחי מרפא לבריאות. "זוהי מהות הזרעים: הם פוטנציאל שמימושו תלוי בשמש, באוויר, במים ובאדמה. הדרך הנכונה לעבוד עם זרעים היא אקולוגית, מילה שאפשר לפרש גם במובן 'ygoLohcE' - 'חכמת ההד'. להקשיב לתוצאות מעשיך בעולם".

קיבוץ הרדוף הוא קיבוץ אנתרופוסופי. האנתרופוסופיה )תפיסת עולם שנוסחה לפני כ- 100 שנה בידי ד"ר רודולף שטיינר, מדען ואיש רוח אוסטרי( מבקשת ליישם גישה הוליסטית, המביאה בחשבון גורמים חומריים, נפשיים ורוחניים, בכל תחומי החיים. שטיינר התווה עקרונות בחינוך, מדע, אריכטקטורה, ציור, פיסול, כלכלה, דרמה, רטוריקה תורת-המדינה ועוד. הגישה האנתרופוסופית לחקלאות מכונה 'חקלאות ביו דינמית'.

"חקלאות נכונה היא ביו-דינמית. כלומר, יש בה תנועה של חיים", מסביר חן. "היא לוקחת בחשבון גם את הכוכבים, גם את האדמה, גם את המים וגם את האוויר, ומנסה להתחשב בהקשר הרחב ביותר של הגורמים הפועלים בעולם. הביולוגיה החקלאית החדשה פועלת נגד הדינמיות של החיים, חותרת לסטטיות ולאחידות מקסימלית - שכל העגבניות יהיו מאותו סוג - ומעודדת גידולים בני סוג אחד על-פני שטחים עצומים".

 

זר אפוף רעלים
לאבולוציה לקח מליוני שנים ליצור הרמוניה בין האורגניזמים. הגנטיקה משנה את הכוחות הפועלים בה, בלי לדעת לאן זה יוביל. השתלת גנים של חרקים לדגנים כדי להפוך אותם לעמידים בפני מזיקים, או השתלת גנים של חיות קוטב בחיטה כדי לתת לה עמידות בפני קור, יוצרים חיה-צמח, או צמח-חיידק, שאי-אפשר לדעת מה יתפתח ממנו. בטבע אין גבולות ברורים, וגן שנשתל בצמח מתפזר עם אבקניו בכל העולם. בארה"ב התחסל זן שלם של פרפרים שבאו במגע עם אבקני צמחים מהונדסים.

התקנים על ריסוס פרחים מחמירים אפילו פחות מאשר על מזון. פרחים מותר לרסס גם ביום הקטיף, מה שיכול להפוך חמניות לשבת לזר אפוף רעלים, קוטלי חרקים והורמונים. הפרחים הופכים מפונקים: הקריטריונים הם יופי וריח וחיי מדף, לא עמידות בטבע.

האם אנחנו אוכלים היום אוכל מהונדס?
אחוז ניכר מהסויה בארה"ב כבר כולל חומר מהונדס. הסויה היא מרכיב יסודי בתערובת המזון של פרות, כך שאי-אפשר לדעת מה עובר אלינו בבשר, בחלב ובגבינה. לאחרונה פרסמה קבוצת מדענים קריאה לאסור בחוק ניסויים גנטיים בשטח פתוח, ולבטל רישום חומר חי כפטנט מסחרי )כיום יש זני זרעים שנרשמו כפטנט מסחרי של חברות(. באירופה נקבעה שנת יעד, 4002, שבה יצטרך כל מוצר מזון אורגני לצמוח מזרע נקי מכל מניפולציה.

"הזיהום אינו רק מהנדסה גנטית. המים שבהם משקים את החקלאות בצפון הנגב הם מי הביוב של גוש דן. המים האלה כוללים הורמונים אנושיים משאריות של גלולות נגד הריון ומוצרי קוסמטיקה. הורמונים הן ההוכחה הטובה ביותר לנכונות הרפואה ההומיאופאתית, מכיוון שהשפעתם עצומה גם כשהכמויות הן מזעריות. דגים שנחשפו למים כאלה שינו את מינם".

לחיי הטורפים
בחווה מגדלים למעלה מ- 001 זנים, המשתנים על-פי העונה. "אנחנו לוקחים צמחים שאיבדו לגמרי את הכוחות הטבעיים שלהם, את הקשר לארבעת היסודות, ומחזירים אותם לאקולוגיה של הסביבה, למרחב ולזמן. תחילה מגדלים את הצמח בחלקה קטנה של 01 עד 51 מטר. אם הוא עמיד ומסוגל לחנוט זרעים, מגדילים את השטח ל- 06 מטר. אם התוצאות עדיין יפות, מעבירים את הזרעים לגידול מסחרי".

"באביב ערכנו ניסוי עם 22 סוגי עגבניות. לעגבניות יש הרבה סוגי אויבים, ולרוב מרססים אותן

בקוטלים שמחסלים לא רק את המזיקים, אלא גם את הטורפים שלהם. המזיקים שנשארו נעשו עמידים לקוטלים, ועכשיו, כשהטורפים חוסלו, הם חוגגים - מתרבים בקצב אדיר ונושאים וירוסים שמחסלים גידולים בכמויות. התשובה היא למצוא זנים עמידים, לבחור מתוכם את הצמחים הבודדים הטובים ביותר, ולטפח מושבות מחודשות של טורפים. אם, למשל, מגלים שצמח אחד מתחיל להיאכל על-ידי חרקים, לא מסלקים אותו אלא משאירים כדי שיהפוך לחממת טורפים. צמח שמתכסה בכנימות יכול להפוך למושבה של חיפושיות פרת משה רבנו. אחרי כמה ימים יכולות החיפושיות להתפשט ולהגן על שטח שלם. הצלחנו לזהות זן עגבניות עמיד יותר, שתכולת הויטמינים שלו גבוהה יותר. הזן הזה יהיה בסיס להמשך הניסויים. כדי לפתח זן  נדרשות כמה שנים רצופות, ומיליון דולר בשנה".

בחווה מגדלים גם צמחי מרפא. חן קשור עם 'אגודת הגליל', קבוצת דוקטורים ערבים לביולוגיה ולרוקחות, שנמצאים בקשר עם בדואים המכירים היטב את צמחי המרפא. חברי האגודה מסתובבים בשטחי ישראל האקלימית, שכוללת גם אזורים בירדן, סוריה והרשות הפלסטינית, ובוחנים את הרלוונטיות של צמחי מרפא לאיידס ולסרטן. "מזה אלפי שנים ידוע שבישראל, בעיקר בגליל, יש מאגר עצום של צמחי מרפא הנמצאים היום בסכנה. פיתוח האזור לא מאפשר לצמחי הבר להמשיך להתקיים, ואנחנו מנסים להקים בנק גנים שישמר אותם".

"הסוד של עבודה הוא עירנות", מסכם חן, "צריך להתבונן יום-יום. אין דבר מלהיב יותר מאשר לגדל צמחים, כי השינוי הוא יומיומי. ה'סוד הגלוי', כמו שאמר גתה, נמצא שם".

לפרטים נוספים

Chen Atid
chenatid@genesisseeds.co.il
Tel.052-474835
Fax.-792-4-9502872
www.genesisseeds.com

חזור | לראש המסך